iPhone 4s – fotografering i dåligt ljus

Även om jag inte hissat kameran i iPhone 4s på den här bloggen (hey, jag bloggar inte längre) – så har jag talat mig varm om den i andra sammahang. Och för att vara en kamera på en mobiltelefon tycker jag fortfarande att den är _grym_ – men den kan självfallet inte mäta sig med en riktig systemkamera.

Vi börjar med att ha ett par bilder under helt OK ljusförhållanden. Här är en taklampa tänd, men något neddimmad. Redan här börjar iPhone 4s få lite problem, och resultatet är inte lika fantastiskt som det är när man tar bilder under bra ljusförhållanden:

Och för sakens skull har jag tagit en bild med en iPhone 4. Den ger såklart snäppet sämre resultat – på gränsen till riktigt, riktigt dåligt:

Med samma mängd ljus, får du detta resultat med en Canon EOS 550D och ett fast 50mm objektiv (1,4). Det hade såklart gått att få ännu bättre resultat med stativ, lägre ISO-tal och liknande, men jag vill verkligen visa skillnaden med en snabbt tagen bild utan en massa krånglande:

Men, vi släcker ner nästan helt och hållet. Visst skulle det gå att använda den inbyggda blixten och få någon slags acceptabel bild men poängen är att testa vad den går för under riktigt dåliga ljusförhållanden.

Det ser inte så muntert ut va? En praktiskt taget oanvändbar bild. Och här kommer bilden som iPhone 4 klarade av att prestera. Självfallet ännu lite sämre:

Det är nu det blir riktigt intressant. En modern systemkamera klarar att leverera en bra bild även under riktigt påvra ljusförhållanden. Och det ska den självklart göra också. Mycket glas framför en stor ljuskänslig sensor slår mobiltelefonernas kameror på fingrarna ordentligt. Point proven, en mobiltelefonkamera behöver mycket ljus för att kunna ta riktigt bra bilder.

Det här inlägget är postat i iPhone. Bokmärk permalänken.

Du kan inte kommentera denna sida.