Glasögon med blåljusfilter

Nu fick jag nästan lite dåligt samvete, jag sitter här och skriver och skulle i första hand leta upp en annan sak men ”ramlade över” ett inlägg om ”glasögon med blåljusfilter”. Om sanningen ska fram så har jag aldrig hört talas om blåljusfilter eller glasögon med blåljusfilter heller för den delen. Jag var så klart tvungen att kolla vad detta blåljus var för något då jag trodde att det var en bluff som någon försökte kränga. Någon Kina-pryl som plötsligt poppat upp. Men där bedrog jag mig! Glasögon med blåljusfilter finns verkligen, och säljs av optiker och då känns det ju rätt seriöst ändå.

Vad gör ett blåljusfilter?

Blått ljus är i sig inget vi ska vara rädda för då det alltid har funnits och kommer från himlen hela tiden. Det så kallade blå ljuset är jätteviktigt för oss för människan då det är blåljuset som gör att vi kan hålla oss vakna. Men däremot blåljus från elektroniska enheter tros påverka vår sömn då melatoninet som är avslappnande, undertrycks och gör att vi inte kan slappna av och somna. Därför ska man inte använda mobilen eller paddan innan man ska gå och lägga sig. Inte heller den där stunden framför datorn, som jag själv sitter vid i detta ögonblick, ska vi ha innan vi går till sängs. Tv kan också störa. Det blå ljuset ökar vår hjärnaktivitet och därför gör det svårare för oss att komma till ro.

Varför glasögon med blåljusfilter?

Glasögon som är behandlade med blåljusfilter reducerar det blå ljuset som kommer från skärmarna och minskar därmed risken att vi får ont i huvudet, torra och trötta ögon så därför kommer våra ögon att orka koncentrera sig längre. Alla glasögon går att få med blåljusfilter och det är också det som brukar kallas för terminalglasögon. Dessa är förbehandlade med blåljusfilter. Och nu i skrivande stund känner jag ett starkt behov plötsligt av ett par glasögon med blåljusfilter!!